18 Şubat 2021 Perşembe

Burslara Başvururken Yaptığımız Hatalar


Burs kazanma şansımızı artıracak dikkat edilmesi gereken çok önemli konular:


Bursa başvuranlar genelde basit hatalarından dolayı kazanabilecekleri bursları kaybederler.
Birçok öğrencinin eğitim hayatına devam edebilmesi için bursa ihtiyacı vardır, ancak
başvurduğunuz her burs olumlu sonuçlanmayabilir. Burs kazanma şansınızı artırmak sizin elinizde.

Burs başvurularında dikkat etmeniz gereken en önemli konuları sizinle paylaşıyoruz:





Hangi bursa başvurmalıyım? Başvuracağınız kurumu seçmek çok önemli, kurumun burs karşılığında sizden bir beklentisi var mı? Bu beklenti size uyuyor mu? Karşılıksız bursların dışında vakıflar veya dernekler gönüllülük yapmanızı veya okulunuz bitince sizin de bir başkasına burs vermenizi isteyebilir.

Başvuru yapmadan önce mutlaka o burs hakkında yeterli bilgiye sahip olun.

Burs miktarı ne kadar?

Burs gerçekten sizin ihtiyacınız olan parayı temin ediyor mu? Tek seferlik mi? Şayet yurt dışında okumak için destek arıyorsanız, aylık alacağınız 600.-TL'lik bir desteğin size faydası olmayacaktır,
ama tek seferlik uçak bileti veya yurt dışı okul taksidi size daha uygun olabilir.

Her bursa başvurmayın!
Burs veren kişi veya kurumların açıklamalarını sıkılmadan sonuna kadar okuyun. Birçok burs spor, sanat, teknoloji gibi özel alanlara verilmektedir. Şayet bu size uymuyorsa başvurmayın kazanma şansınız olmayacaktır.

Bazı yöresel dernekler, (hemşehri bursları) belli bir şehirde doğanlar veya ailesi o şehirli olanlara verilir. O şehirden değilseniz bursa başvurmayın.


Özel amaçlı burslar;
örneğin sadece şehit çocuklarına verilen veya belli engeli olanları destekleyen burslar size uymuyorsa başvurmayın.

Bir bursa başvurmadan önce; "Aradıkları kişi siz misiniz?", "Sizin aradığınız burs tam da bu mu?" sorularının cevabı evetse o bursa başvurun. Birçok bursu toplu olarak www.bursverenler.org sitesinde bulabilir, birbirleriyle mukayese edebilirsiniz.

Formları eksik doldurmayın! Kurumlar kimlerin burs almaya daha fazla ihtiyacı olduğunu anlamak ve doğru değerlendirmeyi yapabilmek için sizlerden başvuru formu veya internet üzerinden sizin birçok bilginizi istemektedirler. Bazen de ucu açık sorular sorarlar.

Bu formları üşenmeden, tam ve bilgileriniz doğru olarak doldurun. Eksik doldurulan form, eksik puan almanıza ve kazanacağınız bursu kaybetmenize sebep olabilir. Vesikalık resim yüklemeniz gerekirse resminizi yan veya baş aşağı yüklemeyin. Sadece vesikalık resminizi yükleyin, kediniz veya arkadaşınızla çekilmiş fotoğrafınız sizi değerlendiren kişiyi olumsuz etkileyecektir

Yalan beyanda bulunmayın! Formu dolduruken diğerlerinin önüne geçmek veya kendinizi daha başarılı göstermek için yanıltıcı beyanda bulunmayın. Karar vericiler genelde ilk elemeden sonra ,bilgilerin doğrulanması aşamasına geçerler ve bilgilerinizde tutarsızlık olursa elenirsiniz.

Evraklarınızı tam yükleyin! Evrak yüklemekten kaçınmayın, bir sebepten o dokümana ulaşamıyorsanız mutlaka sebebini yazınız ki değerlendirmeyi yapan sebebini bilsin. Şayet ulaşamadığınız evrak varsa buradayı tıklayarak nereden temin edebileceğinizi öğrenebilirsiniz

Sorulara ciddi cevap verin! Sorulara ciddiyetten uzak cevaplar vermeyin, kötü puan almanıza sebep olabilir.

Anlamsız sorular sormayın! E-posta atarak veya telefonla arayarak "Burs sonuçları ne zaman açıklanacak?" gibi anlamsız sorular sormayın. Bu sizin o bursa başvururken açıklamaları yeteri kadar okumadığınızı ifade eder ki değerlendirmeyi yapan kişi üzerinde olumsuz etki yapar.

Birçok burs, varsa açıklanma tarihini ve eğer bursun kesinleşmesi belli bir şarta bağlıysa şartın ne olduğunu web sitelerinde açıklarlar. Bunlara iki örnek vermek gerekirse Kumbara Bursu ve Yarım Elma Bursu'nu inceleyebilirsiniz.

Mülakata çağrılırsanız mutlaka gidin! Zamanında mülakat yerinde olun, derli toplu temiz bir kıyafetle gidin. Sorulara açık, net ve içten cevaplar verin. Asla sorulara soruyla cevap vermeyin. Kurumu eleştirmeyin. Mülakatta başarılı olmak için>>

Burs veren kişi ve kurumları toplu olarak www.bursverenler.org web sitesinde bulabilir ve bu burslara başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca bu siteden 150 civarında burs veren vakıf ve derneğin doğrudan bağlantısını bulabilirsiniz. Eğitiminizi tamamlama yolunda bol şans dileriz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız diğer takipçilerimiz için önemli lütfen paylaşınız.