18 Şubat 2021 Perşembe

Burs Başvurusu Nerelere Yapılır?




Burs başvurusu yaparken dikkat edilecek 5 çok önemli konu, 


Birçok öğrencinin eğitim hayatına devam edebilmesi için bursa ihtiyacı vardır, ancak
başvurduğunuz her burs olumlu sonuçlanmayabilir veya kazandığınız burs sizin eğitiminizi sürdürmenize yeterli olmayabilir.

Burs başvurularında dikkat etmeniz gereken en önemli beş şeyi sizinle paylaşıyoruz:

1. Kurum seçimi: Başvuracağınız kurumu seçmek çok önemli, kurum size neden burs veriyor?
    Karşılığında sizden bir beklentisi var mı? Bu beklenti size uyuyor mu? Karşılıksız bursların dışında bir çok Vakıf ve Dernek belli bir saat gönüllülük şartı veya okulunuz bitince sizin de bir başkasına burs vermeniz gibi bir yazılı olmayan anlaşma öne sürebilirler.

2. Burs miktarı: Başvuracağınız burs gerçekten sizin ihtiyacınız olan miktarı temin ediyor mu?  Örneğin, yurt dışında okumak için destek arıyorsanız aylık alacağınız 500.-TL'lik bir desteğin size  faydası olmayacaktır; dolayısıyla bu tür burs veren vakıf ve derneklere başvurarak vakit kaybetmeyin.

3. Kurumun sürekliliği: Bu konu iki açıdan çok önemli . Sizi destekleyen kurum kaç yıldır burs vermekte? Verdiği bursu sizin dışınızdaki nedenlerle kesebilir mi? (Örneğin, ekonominin kötüye gitmesi) Bu durumda sizin eğitim hayatınız nasıl etkilenir?

4. Kurumun güvenilirliği: Kurumlar kimlerin burs almaya daha fazla ihtiyacı olduğunu anlamak ve doğru değerlendirmeyi yapabilmek için bir başvuru formu doldurmanızı veya internet üzerinden birçok özel bilginizi paylaşmanızı istemektedirler. Bu verdiğiniz bilgiler üçüncü kişilerle kurum tarafından paylaşılabilir mi? Kurum kişisel verileri koruma kurumuna Kişisel Verilerin Korunması Kanunu çerçevesinde akredite olmuş mu?

5. Kurumun Kriterleri: Birçok kişi ve kurum, burs verecekleri kişilerde aradıkları özellikleri web  sitelerinde açıklarlar. Genel olarak başarılı ve ailesinin ekonomik durumunun öğrencinin eğitimini sürdüremeyecek durumda olması kriterleri aranır. Ancak; sanat, spor, teknolojik alanlarda verilen özel burslar olduğu gibi, bazı kurumlar tarafından yöresel burslar da verilmektedir.  (Belli bir şehirde doğanlar gibi.)

Bir bursa başvurmadan önce cevap aramanız gereken sorular: Aradıkları kişi siz misiniz? Sizin dışınızda bu bursa kaç kişi başvurmuş? Şansınız ne kadar? Rekabet şansınız ne kadar? Sizin aradığınız burs tam da bu mu?

Burs veren kişi ve kurumları toplu olarak www.bursverenler.org web sitesinde bulabilir ve bu kurumların bursları için başvurularınızı yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız diğer takipçilerimiz için önemli lütfen paylaşınız.